WATTLAND CREËERT
EEN NIEUW STUKJE MECHELEN

Ten noorden van de Keerdoksite, gelegen tussen de N16 en de Dijle, bevindt zich de bedrijvensite van Fluvius. Dankzij een duurzame renovatie van hun hoofdkantoor, kwam er op de site van de energieleverancier een zone vrij van 2,7 ha.

Naast het nieuwe parkeergebouw Keerdok zal deze zone de komende jaren herontwikkeld worden tot Wattland, een groene en duurzame woonwijk om tegemoet te komen aan de vraag naar kwalitatieve woongelegenheid vlak bij het centrum van Mechelen.

STRATEGISCHE UITVALSBASIS

Vanaf het begin van de 20ste eeuw heeft de Stad Mechelen zich buiten zijn vesten uitgebreid. In de loop der jaren omringden woningen de industriële site van het Keerdok. De site aan het water bevindt zich op wandelafstand van de binnenstad en is eveneens goed bereikbaar met de fiets. In juni 2022 werden de nieuwe fietsersbrug ingehuldigd en ook het gloednieuwe winkelpark Malinas bevindt zich op 10 minuten fietsen.

De site is met de wagen makkelijk te bereiken vanaf de afrit Mechelen-Noord op de E19. De stad plant de N16 gradueel om te vormen tot een luwere stadsboulevard en brengt zo het openbaar vervoer dichter tot aan de wijk. 

Wattland wordt een volwaardige wijk in de nabijheid van stedelijke functies en faciliteiten. In de eerste plaats betekent dit de bouw van ca 195 kwalitatieve woningen en appartementen, waarvan 19 grondgebonden eengezinswoningen.

Er is ook ruimte voor voorzieningen die optimaal gebruik kunnen maken van de sterke locatie langs de N16 en waardevol zijn voor de nieuwe bewoners. Aan de kant van het aangrenzend parkeergebouw komt alvast een buurtwinkel.

DUURZAAM NIEUW STADSDEEL

De wijk is opgevat als een woonomgeving met grote landschappelijke kwaliteiten. Maximaal 30% van de site zal bebouwd worden, wat garanties biedt voor een zeer groene invulling van de site.

Het zuidelijke deel van de wijk wordt zelfs ingericht als ‘Wetlands’ om het water natuurlijk samen te brengen en te laten infiltreren. Ook de duurzaamheidsambities van het project zien er veelbelovend uit, met onder andere gasloze geothermische verwarming en koelingsmogelijkheid wat de energie-efficiëntie ten goede komt.  

Wattland Mechelen appartementen Dijle

ERVAREN ONTWERPERSTEAM

Begin 2020 werd de herontwikkeling gegund aan het consortium CORES Development – Vanhout.

Het Antwerpse architectenbureau HUB werd aangesteld om gebaseerd op het masterplan van BUUR een stadsontwerp voor de site vorm te geven. In een tweede fase zullen zij samen met de architecten van Bontinck A&E en het Mechelse architectenbureau dmvA de verschillende gebouwen architecturaal verder uittekenen. 

Daarnaast heeft CORES Development OKRA landschapsarchitecten aangesteld voor het ontwerp van de omgevingsaanleg. De studiebureaus ARA en D+A zullen instaan voor het technische luik van de ontwikkeling.

Met dit ontwerpersteam probeert CORES midden 2022 te komen tot een gedragen stadsontwerp ism stad Mechelen, AWV, DVW, Fluvius en vele anderen. Op basis daarvan wordt de verkavelingsvergunning aangevraagd, samen met de aanleg van het openbaar domein.

De vergunningen voor de gebouwen worden in 2023 aangevraagd, waardoor de effectieve bouw ergens in 2024 kan aanvatten.

BEKIJK PLANNING

 

WENST U MEER INFO?

Blijft u graag op de hoogte of heeft u een specifieke vraag? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met u op.