27 juni 2018

Louise Marie door de ogen van Anouk Taeymans

Anouk Taeymans

Enkele weken geleden stelde CORES me voor aan Louise Marie, een zeer verrassende kennismaking :). Toch even schrikken wanneer blijkt dat één van de grootste en meest ambitieuze woonprojecten van 2018 bij jou om de hoek zal verschijnen.

Nog voor ik het hele project had bekeken, kon ik met de volle 100% overtuiging stellen dat de locatie ervan alvast een schot in de roos was. Mijn laatste 3 verblijfplaatsen lagen dan ook niet toevallig ieder binnen een straal van 800 meter van Louise Marie. Er zijn ondertussen ontelbare redenen waarom ik niet meer weg wil uit deze buurt en waarom mijn vriend en ik vorig jaar vol overtuiging hebben beslist om in deze buurt een woning te kopen.

Het aantal charmante restaurants en bars op wandelafstand is niet op één hand te tellen. Onze topfavoriet blijft wel de rooftop bar van Black Smoke. Die cocktail- en nacho-calorieën worden dan weer deels gecompenseerd door regelmatig te gaan joggen in het nabijgelegen Nachtegalenpark.

Het aantal charmante restaurants en bars op wandelafstand is niet op één hand te tellen.


Mijn vriend werkt in Brussel en is dus uiterst tevreden dat hij na amper 2 minuten de E19 kan oprijden, en zo de files in centrum-Antwerpen en op de ring kan vermijden.

Na het project in detail bestudeerd te hebben, stelde ik mezelf de vraag welk aspect in dit project me zo enthousiast maakt. De meest voor de hand liggende hoogtepunten leken op het eerste gezicht de diensten-app, de inwonende conciërge en de fitness op het gelijkvloers.

Want beeld je even in: een conciërge die jouw postpakketjes in ontvangst neemt wanneer je er niet bent, een buur die je via de diensten-app laat weten dat hij je huisdier wel eten kan geven tijdens je vakantie. Of... nog even naar de fitness voor het werk, zónder dat je daarvoor buiten moet komen. Allemaal aspecten die volgens mij een serieuze boost geven aan het hedendaags wooncomfort in zijn meest concrete en functionele vorm :).


Eén van de belangrijkste kwaliteiten die vaak onbewust een enorme impact heeft op je humeur, is de omgeving waarin je thuiskomt.


Maar naast al deze very-very(!)-nice-to-have extra’s zijn er ook heel wat dieperliggende kwaliteiten inherent verbonden aan dit project en deze locatie. Eén van de belangrijkste kwaliteiten die, naar mijn mening, vaak onbewust een enorme impact heeft op je humeur, is de omgeving waarin je thuiskomt, nog vóór dat je de deur bent binnengegaan.

Een straat vol grijze gevels, nachtwinkels en geen boom te bespeuren verdient hoogstens een magere 4 voor sfeer en gezelligheid.

Louise Marie daarentegen is gelegen in een van de mooiste buurten van Antwerpen. Op je weg naar huis kom je langs prachtige art nouveau herenhuizen, met in zowat elke straat bomenrijen of zelfs kleine parkjes zoals het Hof van Leysen, Albertpark en het Hertogenpark.

Je springt nog even de Albert Heijn binnen voor wat inkopen en steekt gewoon de straat over. En even eerlijk, een goede supermarkt aan de overkant van de straat is een levenskwaliteit op zich, toch? :)

Louise Marie is gelegen in een van de mooiste buurten van Antwerpen.


En dan betreed je de site zelf...

Hoedje af voor de toewijding waarmee de landschapsarchitecten hebben gewerkt aan het omgevingsplan die het thuis komen in Louise Marie tot een belevenis maakt: een glooiende, mooi aangelegde parktuin (waarbij jij je trouwens niets van het onderhoud moet aantrekken, win-win) met rustgevende waterpartijen die reflecteren in het grote glazen scherm dat zich tussen de twee torens bevindt. Je wandelt uiteindelijk langs de door Le Corbusier-geïnspireerde monumentale sokkels de gigantische, dubbelhoge inkomhal binnen. Van een promenade architecturale gesproken…

Akoestisch glazen scherm Louise Marie Architectuur

Die luchtigheid zet zich ook voort in de appartementen zelf.

Bij het bekijken van de plannen wordt al snel duidelijk dat in elke leefruimte het daglicht overvloedig kan binnenstromen. Dank u POLO Architects voor de grote glaspartijen en brede, hoge schuiframen die toegang bieden tot mooie, bruikbare terrassen. Hier geen minieme Franse balkons waar je amper één stoel op kwijt kan. Alle appartementen, zelfs de meest compacte éénslaapkamerappartementen, zijn voorzien van ruime terrassen met plaats voor een tafel en vier stoelen.

Louise Marie Bigger & Cheaper terras

Enkele gevels zijn voorzien van geschrankte terrassen wat niet enkel de gevel van buiten uit visueel aantrekkelijk maakt. Hierdoor gaan ook de terrassen zelf aanvoelen als dubbelhoge ruimtes, wat nogmaals het luchtige, open gevoel versterkt dat de architecten doorheen heel het ontwerp hebben doorgetrokken.

Kort samengevat: een project, met architectuur op hoog niveau, dat is ontworpen vanuit de belevenis van het toekomen, wonen en genieten.

 

Anouk Taeymans
@byanouk_
www.byanouk.com