22 juni 2018

Inspiratie uit het verleden

Le Corbusier Architect

De twee statige torens van Louise Marie rusten op robuuste stenen sokkels. Ze vallen op door hun monumentale omvang en trapeziumvorm. Door wie werd het team van Polo Architects geïnspireerd? Het antwoord: Le Corbusier. Deze Zwiters-Franse architect en stedenbouwkundige wordt tot één van de belangrijkste architecten van vorige eeuw gerekend.

Begin jaren 50 ontwierp Le Corbusier 'Unité d'Habitation', een wooncomplex met 18 verdiepingen dat eveneens steunde op reusachtige kolommen. Zo kon het landschap visueel doorlopen en bleef het gelijkvloers een toegankelijke, publieke ruimte. In dit complex bevonden zich ook winkels, een schooltje en een sportruimte. Op het dak van dit gebouw vind je zelfs een zonneterras en zwembad.

Ook bij Louise Marie geven de sokkels het gebouw een solide basis en stralen ze robuuste klasse uit. Bovendien zorgen ze voor een gevoel van geborgenheid voor wie zich in het gebouw bevindt. Je voelt je onmiddellijk veilig en thuis als je de ruime inkomhal binnenstapt.

Le Corbusier Unité d'habitation

De monumentale 'olifantenpoten' van Louise Marie vormen een solide basis.

Inkomhal Louise Marie Antwerpen

De inkomhal zorgt voor een heerlijk gevoel van verbondenheid.

De in het oog springende inkomhal weerspiegelt de monumentaliteit van het gebouw. Binnenin de gebouwen geniet je van dezelfde présence en prikkelende sfeer als buiten. De keuze bij de inrichting viel op eenvoudige, eerlijke, warme materialen, die een eenheid vormen met de architectuur en het landschap.