1 september 2022

Woonproject Louise Marie gerealiseerd

PERSBERICHT 01 SEPTEMBER 2022

Nieuw Antwerps landmark met akoestisch scherm straalt rust en transparantie uit

Antwerpen  De markante Residentie Louise Marie, gelegen op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat is klaar. Het woonproject met een totaal van 207 appartementen is bijna volledig uitverkocht en reeds verschillende bewoners namen er hun intrek. CORES Development, POLO Architects & aannemer Vanhout formuleren met dit project een uitgekiend, duurzaam en toekomstgericht antwoord op stedelijke uitdagingen. Deze nieuwste stadsontwikkeling gaat slim en creatief om met schaars beschikbare ruimte. Zo worden twee zorgvuldig georiënteerde slanke torens verbonden door een glazen wand. Het scherm zal er, samen met de overkapping van de Antwerpse Ring, voor zorgen dat Louise Marie een centraal gelegen oase van rust wordt op een strategische ligging aan de rand van de stad.

 

[

Louise Marie is een voorbeeld van hoe we in de toekomst met de ruimte binnen onze provincie zullen moeten omgaan. Zuinig, want we moeten meer bereiken met dezelfde, beschikbare ruimte.

]
Luk Lemmens

Kwaliteit en rust aan de rand van de stad

De strategische ligging van dit woonproject, op een belangrijk kruispunt langs de Singel, biedt bewoners een onmiddellijke toegang tot de ring van Antwerpen en de E19. Maar ook bewoners die de stad in willen, doen dit vlot met tram, trein, bus of fiets. Ook de toekomstige overkapping van de Antwerpse Ring zal binnenkort heel wat extra voordelen meebrengen voor de buurt rondom Louise Marie en een stedelijk leven met vlotte mobiliteit verzoenen.

 

"Louise Marie is een voorbeeld van hoe we in de toekomst met de ruimte binnen onze provincie zullen moeten omgaan. Zuinig, want we moeten meer bereiken met dezelfde, beschikbare ruimte. Duurzaam, door aan de hand van bereikbaarheid en nabijheid mensen te enthousiasmeren zich duurzaam te verplaatsen. En tenslotte respectvol voor de eigenheid van de omgeving. Dit project beantwoordt op elk vlak hieraan. Door te bouwen binnen de stadsring doen we verder aan inbreiding en raken we niet aan de open ruimte buiten de stad.” Luk Lemmens – Eerste gedeputeerde van de Provincie Antwerpen

 

"Het idee dat je voor kwalitatief wonen per definitie buiten de stad moet gaan wonen, is intussen achterhaald. Een strategische ligging gecombineerd met comfort en groen is de oplossing voor stadsmensen die willen genieten van hun woonomgeving, zonder in te boeten aan mobiliteit. Door een kwalitatieve stadskernverdichting creëren we een duurzaam woonaanbod dat zowel kwalitatieve buitenruimte als privacy vooropstelt. Zo krijgt iedereen zijn plek in de stad om te wonen, te werken en vooral…om zich thuis te voelen.” Sophie Deprez – CCO CORES Development

 

Nieuwe poort tot de stad

De twee zorgvuldig georiënteerde gebouwen, Louise & Marie -vernoemd naar het voormalige kinderziekenhuis-,  verschillen in volume, wat leidt tot een aangenaam en lichtvoetig gevoel. De appartementen zijn helder, ruim en zeker op de hogere verdiepingen genieten bewoners van buitengewone panoramische zichten. Maar omgekeerd is de markante site ook beeldbepalend voor alle verkeer dat via de Singel Antwerpen binnenrijdt. De sierlijke torens, de waterpartij, parktuin en transparante akoestische wand zorgen samen voor een nieuwe stedelijke dynamiek en een imposant landmark die rust en transparantie uitstraalt.

CORES werkt met volle overtuiging mee aan een groener weggennet en investeert in haar nieuwe projecten in voldoende laadinfrastructuur. Dat gebeurt via een duurzame gemeenschappelijke infrastructuur net die de bewoners het comfort biedt om in hun eigen gebouw te laden en zo plaats laat aan andere bestuurders om op een publieke plek te laden.

 

[

Door het gebouw te ontdubbelen ontstaat een harmonieus geheel met gedeelde buitenruimte en privéterrassen. Het akoestische scherm creëert een kwalitatieve, geluidsluwe en van de wind afgeschermde plek.

]
Patrick Lootens

Transparante geluidsmuur

POLO architects verdeelde de 207 appartementen en penthouses over twee elegante woontorens van elk veertien verdiepingen en verbond ze met een indrukwekkende glazen wand. De wand buffert de geluidshinder van Ring en Singel en creëert een aangenaam akoestisch microklimaat. Daardoor genieten de achterliggende appartementen met hun uitpandige terrassen volop van rust en stilte.

 

"Door het gebouw te ontdubbelen ontstaat een harmonieus geheel met gedeelde buitenruimte en privéterrassen. Het akoestische scherm creëert een kwalitatieve, geluidsluwe en van de wind afgeschermde plek." Patrick Lootens – founding partner POLO

"Het bouwen van dit unieke ontwerp stelde ons voor enkele erg complexe technische uitdagingen,  met als hoogtepunt het akoestische glazen scherm. Dankzij een zorgvuldige engineering en een goede coördinatie met Vorsselmans zijn we hier zeker in geslaagd.”  Bert Lenaerts – CEO Groep Vanhout

 

Ook aan de buitenschil van beide woontorens voorzag het ontwerpteam een oplossing voor geluidshinder. Daar werden terrassen en balkons inpandig en afsluitbaar volgens het loggiaprincipe, waarbij drie zijden van de buitenruimte gesloten zijn en de open zijde deel uitmaakt van de gevelzijde.

 

Panoramisch doorzicht

Het splitsen van de torens doorbreekt ook het monolithische karakter van het woonproject. Belangrijk, want achteraan de site bevinden zich hotel Mercure en Residentie Hertogenpark. Door de ontdubbeling behouden de  bewoners daar hun panoramisch uitzicht en krijgen ze er een kwalitatieve, groene omgeving bij.

[

Een genereuze open, groene ruimte geeft een gevoel van ruimte en weidsheid. Het groene plein en de waterpartijen stralen rust uit.

]
Dirk Vandekerkhove

Groene parktuin

Rondom beide torens ligt een glooiende, sfeervolle parktuin met lage beplanting en meerstammige bomen. Landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove boetseerde het terrein vanuit het achtergelegen Hertogenpark en schiep in het verlengde ervan een doorwaadbare inplanting waarin het park wordt doorgetrokken langs een groene corridor die tot aan de Singel reikt.

"Een genereuze open, groene ruimte geeft een gevoel van ruimte en weidsheid. Het groene plein en de waterpartijen stralen rust uit. Drie grote ellipsvormige zitbanken dragen bij aan de beleving van de tuin.” Dirk Vandekerkhove – landschapsarchitect

Aanpalend aan de vijver onder het glazen scherm, zorgt de wadi met aangepaste oevergewassen voor de infiltratie van het opgevangen regenwater. Vooraan schermt een opgehoogd groen talud het zicht af van de drukke verkeersassen. Wanneer de Ring binnenkort wordt overkapt, zullen de groene kwaliteiten verder worden doorgetrokken en zal de bewonerskwaliteit alleen maar stijgen.

 

 

Dialoog tussen binnen en buiten

Naast het architectuurconcept stond POLO, in lijn met de interdisciplinaire werkwijze van het kantoor, in voor het interieur van de gemeenschappelijke delen (inkomhal, fietsenberging, polyvalente ruimte). De tijdloze vormgeving wordt gekenmerkt door een zuivere lijnvoering en een bijzondere detaillering. Het gelijkvloers werd licht en open maar biedt tegelijkertijd privacy en rust.

Bij de inrichting viel de keuze op kwalitatieve, duurzame en warme materialen, die een eenheid vormen met de architectuur en het landschap. Via de grote glaspartijen en het doortrekken van de buitenbevloering in de lobby lopen binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar over.

Louise Marie beschikt daarnaast over een inhouse fitness, een praktische dienstenapp en een inwonende conciërge. Een totaalconcept dat de leef- en woonkwaliteit verhoogt.