18 juni 2021

Start to invest: investeren in parkeerplaatsen

Waarom is een parkeerplaats een interessante investering?

Parkeren in het centrum van de stad, in de buurt van je kantoor of dicht bij het treinstation? Voor velen is dit dagelijkse horror. Heel wat autobestuurders vinden het dan ook geen probleem meer dat ze moeten betalen om zeker te zijn van een vrije parkeerplek. Gemakkelijk en stressvrij op hun bestemming geraken is het belangrijkste. Die groeiende vraag naar parkeerplaatsen is ook investeerders niet ontgaan. Zeker in de stad waar parkeerplaatsen vlakbij woningen, bedrijven en stationsbuurten steeds schaarser worden, zit betalend parkeren in de lift. De vraag is groot en het aanbod neemt niet te sterk toe. Handig voor bewoners en een rendabele en veilige investering voor beleggers.

Wat zijn de voordelen van investeren in parkeerplaatsen?

Er zijn heel wat voordelen aan een investering in parkeerplaatsen:

● Het is financieel toegankelijk en je hebt er minder eigen inbreng voor nodig. Ideaal voor (startende) investeerders met een beperkt budget.

● Een parkeerplaats is door de huurinkomsten, de stijging in waarde en de toenemende vraag een goede en veilige investering op lange termijn.

● Je hebt weinig onderhoud of kosten aan een parkeerplaats omdat het risico op schade door de huurder heel beperkt is.

● Bij het verhuren van een parkeerplaats val je niet onder de woninghuurwet, maar onder het gemeen huurrecht. Als verhuurder heb je dan meer contractuele vrijheid. Zo ben je vrijer om de huurwaarborg te bepalen of om ervoor te kiezen de onroerende voorheffing ten laste te leggen van de huurder. Ook kan je bijvoorbeeld huurcontracten voor bepaalde duur afsluiten en een voorafbetaling vragen voor het volledige jaar.

● Je hebt minder problemen met wanbetalers.

● Een investering in een parkeerplaats is inflatiebestendig omdat de parkeertarieven sneller stijgen.

● Investeren is in het algemeen een beter alternatief dan het slapend geld op je spaarboekje.

Waarom is een parkeerplaats een goed idee voor beginnende investeerders?

Als starter op de beleggingsmarkt kies je waarschijnlijk liever voor een veilige en zorgeloze investering. De aankoop van een parkeerplaats is dan veel gemakkelijker dan de aankoop van bijvoorbeeld een woning of een appartement. Er is veel minder papierwerk en de wetgeving rond verhuren is veel vrijer. Bovendien is het ook een veilige investering door de steeds stijgende vraag naar parkeerplekken in de stad. Ten slotte heb je voor het kopen van een parkeerplaats geen groot investeringsbudget nodig omdat ook de eigen inbreng een stuk lager ligt dan die van een vastgoedinvestering. Al deze factoren maken van een parkeerplaats een zorgeloze, maar rendabele investering voor beginners.

Doe-het-zelf of zorgeloze belegging?

Als je parkeerplaatsen wilt verhuren, kan je zelf op zoek gaan naar een plaats en de aankoop en verhuur in eigen handen nemen. Als je extra zorgen wilt vermijden, kan je de aankoop en het verhuur van je parkeerplaats ook regelen via een professionele verhuur- en beheerdienst, zoals CRS (CORES Rental & Resale Service). Je koopt dan één of meer parkeerplaatsen terwijl wij zorgen voor het beheer en het verhuur ervan. We bieden ook investeringspakketten met 3 parkeerplaatsen voor een instapbedrag vanaf €40.500* (inclusief alle kosten) en die een rendement van meer dan 5% kunnen behalen.

Hoe zit het met de fiscaliteit voor parkeerplaatsen?

Bij de aankoop van een parkeerplaats moet je eerst en vooral notariskosten en registratierechten (10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel) of BTW op nieuwbouw betalen. Op onroerend goed, of je nu verhuurt of niet, moet je ook elk jaar onroerende voorheffing betalen die berekend wordt op het kadastraal inkomen van de parkeerplaats.

Bij verhuur van je parkeerplaats moet je daarnaast ook 21% btw betalen, die je dan aanrekent op de huurprijs. Als je ervoor kiest om te verhuren aan een particulier dan wordt je belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met 40 procent. Dat is gunstiger dan verhuren aan een rechtspersoon of vennootschap die de huur inbrengt als beroepskosten, omdat je dan belast wordt op de werkelijke huurinkomsten.

 

Voorbeeld op basis van een aankoopprijs van €10.000, exclusief btw, registratie- en notariskosten: 

Als je een hypothecaire lening aangaat om te investeren in parkeerplaatsen, mag je echter wel de interesten aftrekken. Op zoek naar een lening voor je investering? Ontdek hier jouw opties.

 

Als je huurinkomsten echter niet hoger zijn dan € 25.000 per jaar dan kan je een btw-vrijstelling aanvragen, waardoor je geen btw moet aanrekenen. Zo kan je jouw huurprijs misschien lager leggen dan andere parkeerplaatsen terwijl je een hoger rendement boekt. Als particuliere verhuurder moet je dus ook een btw-nummer aanvragen en de btw aanrekenen en doorstorten