31 januari 2019

Oprichting eigen R&D cel

PERSBERICHT

CORES Development zet in op trendwatching met oprichting van eigen R&D cel

CORES Development zet aan de start van het nieuwe jaar volop in op trendwatching door de opstart van een eigen R&D cel. De vastgoedontwikkelaar uit Antwerpen houdt op deze manier de vinger aan de pols op vlak van nationale en internationale evoluties in de vastgoedmarkt en vastgoedbeleving. Walt Okafor (26), de nieuwe R&D Manager & Product Developer van CORES Development, volgt alles op de voet op om de projecten van CORES Development klaar te stomen voor de nieuwe woonvormen van de toekomst. Ook Thomas de Jong, CDO bij CORES Development, en Margot Holmgren, Online Marketeer bij CORES Development, maken deel uit van de nieuwe R&D Cel.
 

Hans Van Gestel, CEO van CORES Development over de uitdagingen van trendwatchen en innovatie binnen de vastgoedsector: “De infiltratie van grote tech bedrijven op de vastgoedmarkt zijn een absolute toegevoegde waarde, maar ze hebben vaak onvoldoende voet aan grond in de lokale markt en te weinig kennis van de wetgeving. De mogelijkheden zijn er dus wel, maar de praktijk loopt achter. De vastgoedmarkt is nu eenmaal erg traag in het oppikken en integreren van nieuwe technologieën en concepten. In een ideaal scenario werken ontwikkelaars en tech bedrijven zij aan zij. Via onze eigen R&D cel kunnen we nu uit dit breed spectrum van technologieën en trends die op ons afkomen, net die elementen selecteren die voor de lokale vastgoedmarkt een meerwaarde kunnen betekenen. Hierin ervaren we dat we de missing link zijn voor vele tech bedrijven die hun oplossingen willen implementeren in het vastgoed.

Walt Okafor blikt alvast graag vooruit op de trends die in 2019 de markt zullen veroveren:

Urban jungle:
Planten worden
onze populairste
huisgenotenUrban jungle

Na een lange periode van lintbebouwing, versnippering en willekeurig verkavelen, keren we ondertussen al een tijdje vaker terug naar de stad. Soms is de stap naar de stadskern toch nog een te grote barrière en het gemis van groen is één van de belangrijkste redenen. Maar wonen in de stad hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je je rug toekeert naar frisse lucht en het groene en open gevoel van het platteland. De stad is perfect verzoenbaar met een groene omgeving. Enerzijds dankzij het groen dat voorzien wordt in parken, op openbare ruimtes en private projecten in de omgeving, anderzijds door in je eigen woning zelf de natuur te integreren.

Planten worden op die manier onze populairste huisgenoten. Ze trekken het rustgevende effect van groen als het ware van buiten naar binnen. Het stijgende aantal boeken en blogs over planten in huis zijn hier een mooie indicator van. Planten zuiveren niet alleen de lucht in huis, ze hebben ook een positief effect op de woonbeleving. Planten en kruiden in huis hebben namelijk een relaxerend effect (denk maar aan de geur van rozemarijn) én verbeteren de akoestiek dankzij hun geluiddempend vermogen.

Het esthetische is uiteraard een belangrijke factor, maar in tijden van activity trackers en smart living technologieën, wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de effecten van groen op onze gezondheid enerzijds en ons comfort anderzijds.

Optimale luchtkwaliteit:
Een frisse neus halen
kan vanaf nu
ook binnenOptimale luchtkwaliteit

Steeds meer mensen gaan dan ook voor the extra mile door op een technische manier de luchtkwaliteit binnenshuis te optimaliseren. Mechanische ventilatie met dubbele stroomregeling zorgt voor een eerlijke verdeling van gefilterde verse buitenlucht én tegelijk voor de ontvochtiging in keukens en badkamers. De verse lucht wordt mechanisch in de woonkamer, het kantoor en de slaapkamer binnengebracht en de minder goede lucht wordt verwijderd uit keukens en badkamers waar vocht en geuren meer uitgesproken zijn. Dit type dubbelstroomsysteem, dat is gekoppeld aan een warmtewisselaar, biedt een handige oplossing voor de toevoer van verse lucht en voor de afvoer van vervuilde lucht. Bovendien kan je met dit systeem ook besparen op de energierekening.

Daarnaast zijn er systemen op de markt waarbij een mix van goede bacteriën -terug te vinden in gezonde bodems en verse lucht- in de luchtkanalen worden vrijgelaten. Het interne klimaat in je woning wordt zo verrijkt met een verscheidenheid aan organismen, waardoor een natuurlijk gebalanceerd microbioom ontstaat. De voordelen zijn veelbelovend: het prestatievermogen wordt versterkt, samen met het “happiness” gevoel.

Duurzaam verwarmen:
In Gent zal
het Leiewater
gebruikt worden als
natuurlijke warmtebronDuurzaam verwarmen

We weten al langer dan vandaag dat wonen aan het water enorm in trek is vanwege de unieke locatie. Maar het heeft ook heel wat functionele voordelen. De mogelijkheid tot duurzame verwarmingstechnieken is daar een mooi voorbeeld van. Het biedt namelijk bijzondere mogelijkheden voor open bron warmtepompsystemen, zoals bijvoorbeeld rivierverwarming. Zo zal er in het toekomstige Gentse project Rinkkaai Leiewater gebruikt worden als natuurlijke warmtebron. Deze verwarmingstechniek maakt gebruik van het oppervlaktewater dat in de buurt aanwezig is en laat de dure investering om grondwater op te pompen achterwege.

Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van warmtenetten. Door op een duurzame manier de restwarmte van bijvoorbeeld de Antwerpse havenindustrie te capteren, kan een volledig nieuwe wijk via een warmtenet van verwarming en warm water voorzien worden. Dergelijke technologieën zullen in 2019 vaker ontwikkeld worden.

Living as a service:
het nieuwe
digitale
denken


Living as a service

Zoals hierboven vermeld, valt de opmars van het digitaal wonen niet langer te ontkennen. Heel wat internationale marktspelers bieden al de mogelijkheid aan om een woning digitaal aan te kopen. Maar de digitalisering zal nog veel verder evolueren in de toekomst.

Zo ontstond ook de nieuwe term “living as a service”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een app waar je rechtstreeks kan communiceren met de syndicus of waar je de notulen van de vorige algemene vergadering kan raadplegen, maar ook waar je services zoals een strijkdienst, een klusjesman of de levering van je favoriete gerechten aan huis kan reserveren. Op die manier is er niet alleen ruimte voor communicatie binnen het gebouw, maar ook met de community van de buurt. En dat is, met het oog op de deeleconomie, een belangrijke stap.

CORES Development speelt volop op deze trend in binnen het nieuwe woonproject Louise Marie. Alle inwoners zullen een applicatie kunnen downloaden waarmee ze gemakkelijk diensten zoals een babysit, dogwalker, fitness coaching of een strijkdienst kunnen reserveren, maar waar ze bijvoorbeeld ook contact met hun buren kunnen onderhouden. De app verbindt de bewoners onderling en stimuleert zo het gemeenschapsgevoel.

Sharing is caring:
delen wordt
belangrijker
dan bezitten


Sharing is caring

Omdat we steeds geconnecteerder leven, wordt het gemakkelijker om zaken te delen met buurtbewoners, in plaats van ze te bezitten. Je kleinere woonkamer quasi volledig “ombouwen” wanneer vrienden of familie op bezoek komen of een barbecue organiseren op je stadsterras, zijn zaken die snel opgelost kunnen worden door ruimtes met elkaar te delen.

Binnen de ontwikkeling van nieuwe appartementsgebouwen of woonprojecten kunnen gemakkelijk één of meerdere deelruimtes voorzien worden, al dan niet met een keukentje of een ontspanningsruimte. Delen gaat dus verder dan het tijdelijk uitlenen van wagens en fietsen. Denk maar aan gemeenschappelijke wasruimtes, een petanqueveld, tuin, bureau of ruimte voor workshops en bijberoepers. Want waarom zou je geld investeren in het aankopen en onderhouden van zaken die je niet dagdagelijks nodig hebt?

Zo ontwikkelt CORES Development bijvoorbeeld de c-space, een deelruimte binnen Groen Zuid in Hoboken. Deze ruimte kan door alle leden gebruikt worden voor feestjes, familiebijeenkomsten, vergaderingen en andere groeps- of zelfs beroepsactiviteiten. Daarnaast genieten de bewoners van Groen Zuid ook van een oase van gedeeld groen en een achtertuin waar iedereen van kan genieten.

Nieuwe Vlaamse
huurwet triggert
gelijkwaardig aanbod
voor co-huurders

 

Co-housing

Delen wordt steeds eenvoudiger en raakt als maar meer ingeburgerd. Dat maakt de stap naar verschillende vormen van co-housen ook kleiner. Co-housing is niet langer een term die aan twintigers gelinkt wordt, want ook oudere generaties staan als maar vaker open voor innovatieve woonvormen. Dit heeft deels te maken met het vervagen van de klassieke gezinsstructuur. Vandaag wonen niet alleen gezinnen onder eenzelfde dak, twee individuen met elk hun eigen leven huizen ook vaak samen.

Huren  en samenwonen kan met eender wie en op elke leeftijd. Ook de wetgeving past zich hieraan aan. De nieuwe Vlaamse huurwet, die sinds 1 januari 2019 van kracht is, geeft aan dat roommates gedeelde aansprakelijkheid hebben en is dus klaar voor co-huren. Dit zorgt ervoor dat de woonunits die verhuurd, en in eerste instantie ook gebouwd, worden ook moeten veranderen. Zo wordt er steeds meer gekeken naar gelijkwaardige slaapkamers en (ensuite) aantal badkamers. Wij houden deze concrete vraag uit de huurmarkt mee in gedachten bij de uitwerking van toekomstige woonprojecten. Zeker als je kijkt naar het stijgende aandeel investeerders in vastgoed, is dit een belangrijke opportuniteit.