8 oktober 2015

Op bezoek bij Woodstoxx, specialist in houten vloer-en wandbekledingen

We werden eerst ontvangen op de hoofdzetel in Menen. Daar hadden we een gesprekje met Tim Santy (sales) en Ward Deruyter (digital marketing).

Heren, wie is Woodstoxx ?

Tim Santy: Woodstoxx streeft ernaar dé specialist ter zake te zijn in houten vloer- en wandbekledingen. We wensen te vertrekken van een heel uitgebreide keuze, op maat van de klant en afgestemd op smaak en budget. Dit steeds met het nodige respect voor de natuur. Ons gamma is specifiek maar breed met ruim 500 referenties in parket.

Woodstoxx bestaat eigenlijk uit twee onderdelen, namelijk Woodproduxx en Woodstoxx. Daarbij is Woodproduxx onze productie-unit en Woodstoxx de leverings- en plaatsings-unit. In onze productie fabriceren we ons eigen merk, Belgiqa, waarbij uitsluitend wordt gewerkt met Franse eik. Belgiqa laat de klant toe een eigen en uniek parket samen te stellen met de door de klant gewenste dikte, breedte, afwerking , enz. …Ons plaatsingsteam garandeert overal ter lande een perfecte plaatsing van onze houtproducten. Dit gaat van massief- tot meerlagenparket, van laminaat tot vinyl, maar houdt ook alle buitenafwerkingen in, zoals houten gevelbekledingen en houten terrassen!

Wie is Woodstoxx ?

Ward Deruyter: Woodstoxx is de laatste jaren enorm gegroeid! 8 jaar geleden zijn we begonnen met 4 werknemers en intussen werken we hier met een 30-tal commerciële, technische alsook logistieke medewerkers. In 2010 hebben we geïnvesteerd in de opstart van eigen plaatsingsteams en vandaag tellen deze teams ook al een 30-tal plaatsers.

In 2014 deden we om en bij de 1200 realisaties, zowel voor particulieren als voor architecten, bouwpromotoren, e.d. Onze grote troeven daarbij zijn onze grote flexibiliteit en ons ruim aanbod.

We hebben intussen 3 showrooms: één in onze hoofdzetel in Menen, één in Roeselare en één in designstad Kortrijk. Op wandelafstand van de Reepkaai!

We zijn erg trots dat we mogen meewerken aan het project Reepkaai. Er wordt in de streek vaak over gesproken en we zijn blij dat we aan dit prachtige project kunnen en mogen meewerken.

Ook nog interessant om mee te geven is dat we elke eerste zaterdag van de maand workshops organiseren voor enthousiaste doe-het-zelvers. Deze workshops zijn volledig gratis en worden gegeven door een ervaren plaatser. Niet alleen kunt u bij hem met al uw vragen terecht, u krijgt eveneens de gelegenheid om bepaalde handelingen ter plaatse te oefenen. Inschrijven kan door een email te sturen naar en je kan inschrijven voor volgende workshops: zwevende plaatsing, verlijmde plaatsing of plaatsing buitenterras.

Wat zijn de voornaamste trends die jullie vaststellen in jullie markt?

1. Meerlagenparket

De eerste duidelijke trend is dat mensen meer kiezen voor meerlagenparket in plaats van voor massief parket. Bij meerlagenparket is de onderlaag gemaakt uit een stabiele houten onderlaag – vaak multiplex- en de toplaag uit massief hout. Dit heeft enorme voordelen, namelijk dat dit enorm stabiel is, vooraf kan worden gekleurd, en dat het ons toelaat planken tot wel 30cm breed zelfs op vloerverwarming te plaatsen met 100% garantie! Een extra voordeel van dit type parket is dat het plaatsen van een onderparket onnodig is waardoor het plaatsingsduur aanzienlijk verkort. 

2. Andere houtsoorten

De tweede trend die valt vast te stellen is de keuze voor andere houtsoorten. Er wordt veel minder gekozen voor grenen, wat vroeger zeer populair was. Momenteel is eik zeer populair omdat deze houtsoort zeer hard is en er onnoemelijk veel bewerkingen op mogelijk zijn.

Ook exotische houtsoorten zoals wengé, teak en afrormosia blijven populair. Deze laten we echter vaak in hun naturelle kleur omdat deze van nature uit een zeer uitgesproken kleur en een levendige structuur hebben.

3. Bredere planken

Ook merken we dat meer en meer mensen kiezen voor bredere planken. Dit is vooral geschikt voor grotere ruimtes. Door het gebruik van brede planken heb je immers minder voegen wat zorgt voor een rustig en open effect. Uiteraard stem je best de te gebruiken planken af op de stijl van het gebouw en de grootte van de ruimte. Woodstoxx adviseert je daar graag in!

4. Hout als gevel- en wandbekleding

En tenslotte zien we ook dat het gebruik van hout als gevel- en wandbekleding een opmars kent.

Hierdoor kan je warmte brengen in een strakke ruimte of een accentmuur creëren.  Een voorbeeld van een creatieve manier om je wanden  een warme toets te geven is door te werken met recuperatiehout. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met oud hout van wijnvaten of een oude schuur een muur te bekleden. Dit zorgt voor een verrassend effect en het is nog ecologisch ook! Woodstoxx gaat er prat op dat het buitenhout op een ecologisch verantwoorde manier werd ontgonnen en van de allerbeste kwaliteit is.

Woodstoxx is helemaal mee met deze trends en wil er een vooruitstrevende rol in spelen. Zij hebben dan ook interieurvormgevers in huis die u of uw architect met raad en daad kunnen bijstaan in de keuze van een gevel- of wandbekleding.

De gevel van hun gebouw in Menen is een mooi voorbeeld van creatief gebruik van hout op een buitengevel. Deze is namelijk bekleed met zwarthout, ook wel Shou Sugi Ban genaamd. Shou Sugi Ban betekent zoveel als gebrande cipres en is een traditionele Japanse techniek waarbij naaldhout aan één zijde gebrand wordt. Het gebrande hout met de zwarte kleur zorgt voor een strak en modern effect!