24 januari 2018

Maak kennis met de landschapsarchitecten van Avantgarden

Een woonconcept gaat natuurlijk om veel meer dan het gebouw zelf. Ook de omgeving draagt zijn steentje bij aan de uitstraling van het geheel. Het is voor ons dan ook meegenomen dat we voor dat aspect kunnen rekenen op partners die het klappen van de zweep kennen. Zoals de landschapsarchitecten van Avantgarden. We laten mede-oprichter en Managing Director Peter Adams en Chief Landscape Design Bart De Keyzer aan het woord.

Bij Avantgarden zijn er wel wat zaken die voor voor CORES essentieel zijn bij de inrichting van een buitenruimte. Ze benadrukken bijvoorbeeld de duurzaamheid. Wat dat betreft werken ze dikwijls volgens de BREEAM-standaard. Avantgarden heeft trouwens al meer dan 50 BREEAM-studies uitgevoerd. Ze proberen een tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Helemaal onderhoudsvrij kan natuurlijk niet, maar ze beperken het wel. Ook het aspect recyclage speelt een rol. Hierbij denken ze vaak aan cradle-to-cradle. Het ecologische aspect is vanzelfsprekend ook een belangrijk element. Zaken als biodiversiteit of het gebruik van inheemse materialen staan hoog in ons vaandel. Avantgarden gebruikt inheems hout en zullen altijd neen zeggen tegen pakweg natuursteen uit China. Door het gebruik van lokale producten zorgen ze ervoor dat de transportkosten en de bijhorende vervuiling en fileproblemen beperkt blijven.

De belangrijkste functie van de omgeving is dat ze de architectuur ondersteunt

 

Avantgarden stond in voor de tuinarchitectuur in De Weverij in Sint-Niklaas. Het betreft hier een inbreidingsgebied waar vroeger magazijnen en fabrieksgebouwen stonden. Dat bepaalt grotendeels het karakter van de site. Het project moest voor de hele buurt een positief effect teweegbrengen, niet alleen voor de bewoners zelf. De sociale coherentie en duurzaamheid moet ondersteund worden, zowel binnen de nieuwe wijk - met bijvoorbeeld de verschillende woningtypologieën - als naar de omgeving toe. Dat aspect proberen ze naar het landschap toe te vertalen. Daarnaast hebben we ook rekening gehouden met de bewonersdynamiek. Er komen in De Weverij jonge gezinnen, maar ook oudere mensen. Iedereen moet een beetje aan zijn trekken komen. Dat was ook een aandachtspunt.

Ook aan 3 & 9 Harmonie, die binnenkort in uitvoering gaan,  werkte Avantgarden mee. Hier heb je te maken met een binnengebied met een aantal uitgesproken eigenschappen. Er staan bijvoorbeeld een aantal gigantische bomen, die de omgeving domineren en die ook hun impact hebben op de private tuinen die aansluiten op het binnengebied. Door de stedelijke context is hier ook minder groene ruimte aanwezig. Maar ondanks de beperkingen wilt Avantgarden een groene omgeving creëren. Het is een vrij complex gegeven en een uitdaging om het maximum uit de mogelijkheden te halen. Maar dat maakt het net spannend!