11 april 2021

Investeren in vastgoed tijdens en na de coronacrisis

De coronacrisis heeft sporen nagelaten in elke sector. Met stijgende woningprijzen en dalende vastgoedtransacties is ook de vastgoedsector niet gespaard gebleven. Want wat als je net aan het nadenken was over een vastgoedinvestering? Is zo’n investering nog wel veilig tijdens een wereldwijde pandemie? Ondestaande antwoord spreekt duidelijke taal: investeren in vastgoed blijft een goed investering!


De impact van de coronacrisis op de vastgoedmarkt

2020 startte met de afschaffing van de Vlaamse woonbonus en het begin van de COVID-19 pandemie. Het effect van beide was snel zichtbaar in de dalende vastgoedtransacties, al zorgde de eerste lockdown in maart voor het grootste dieptepunt in vergelijking met het jaar voordien. Een combinatie van stopgezette plaatsbezoeken, uitgestelde notarisaktes, minder bereikbare kredietverstrekkers en tijdelijke werkloosheid speelden daar zeker een rol in. De eerste versoepelingen in het begin van de zomer bleken gelukkig weer de start van meer vastgoedtransacties en meer kredietaanvragen. Hoewel de transacties opnieuw daalden in oktober, bleef de interesse van kopers al bij al stabiel in de tweede jaarhelft.

 

De versoepelingen in de zomer van 2020 gingen ook gepaard met stijgende vastgoedprijzen. Volgens de Notarisbarometer stegen de prijzen van huizen met 5,7% en die van appartementen met 6,8% in vergelijking met 2019. Daar zitten o.a. de lage rente en de interesse van vastgoedinvesteerders zeker voor iets tussen.

Investeren in vastgoed

Vastgoed blijft veilige investering

Met de volatiliteit van de beurzen door deze wereldwijde gezondheidscrisis, zijn investeerders meer dan ooit op zoek naar een veilige investering. Vastgoed toont zich daarbij als een crisisbestendige investering. Zowel voor, tijdens als na de crisis is en zal vastgoed een waardevaste investering zijn die bestand is tegen de inflatie. Als je investeert in vastgoed doe je dat immers op lange termijn zodat prijsstijgingen en -dalingen op korte termijn weinig effect hebben. De niets opbrengende spaarboekjes, de lage hypotheekrentes en de blijvende houvast van Belgen in baksteen ondersteunen dat vertrouwen in de vastgoedmarkt. Ook als we kijken naar eerdere crisissen zoals de financiële crisis van 2008, zien we dat de vastgoedmarkt altijd redelijk stabiel blijft of zich snel herstelt.

 

Zeker voor investeerders die vastgoed kopen om te verhuren, is de kans op een hoog en langdurig rendement groot. Door de coronacrisis wordt kopen voor sommige groepen immers onbetaalbaar en zullen sommige mensen hun bouwplannen nog even opbergen waardoor nog meer mensen zich op de huurmarkt zullen begeven. Aangezien het huurrendement momenteel ook hoger ligt dan de hypotheekrentes, kunnen vastgoedinvesteerders genieten van meer rendement door te lenen. Dit wordt ook wel eens het hefboomeffect genoemd.

Nog op zoek naar een hypothecaire lening voor je vastgoedinvestering?
Vergelijk hier de tarieven

Type vastgoed is belangrijk

Het belangrijkste bij een vastgoedinvestering is en blijft waarschijnlijk altijd de locatie. Ook voor de coronacrisis zochten huurders naar huizen of appartementen met nabijheid tot scholen, openbaar vervoer, winkels, groen en dergelijke. Tijdens de coronacrisis is het type vastgoed dat daarbij hoort ook wel belangrijker geworden. Zo heeft residentieel vastgoed minder geleden dan andere types vastgoed.

Dorpserf Humbeek
De Weverij Sint-Niklaas

Kopers kozen daarbij vaker voor huizen of appartementen met een tuin, balkon en wat extra ruimte om een thuiskantoor in te richten. Investeerders in vastgoed houden dan ook best rekening met deze woontrends, want ook huurders moeten rustig thuis kunnen werken en daar even van ontsnappen op hun balkon of in een tuin. Hou bij een vastgoedinvestering dus altijd de locatie, het type vastgoed en de potentiële doelgroep in je achterhoofd.

En na de coronacrisis?

Hoe de vastgoedmarkt zal evolueren kan niemand met zekerheid voorspellen. Waar men in het midden van 2020 nog verwachtte dat de woningprijzen tijdelijk minder snel gingen stijgen, fluisteren verschillende bronnen nu dat de prijzen in 2021 toch verder zullen stijgen met minstens 3%. Zolang de rente laag blijft en vastgoedinvesteerders interesse blijven tonen, zal dat niet snel veranderen. Vastgoed zal dus ook na de crisis nog een waardevaste en veilige investering zijn, mits je rekening houdt met de locatie en het type pand.