4 juni 2013

Investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

De voordelen van bestaand vastgoed:

• Het is meteen verhuurbaar, in tegenstelling tot een nieuwbouwproject waarbij je in sommige gevallen een overbruggingsplan nodig hebt en de return nog even op zich laat wachten.

• Bij een financiering van de aankoop zijn de meeste banken door hun traditionele, conservatieve risicoanalyse toch sneller geneigd een lening toe te kennen voor een bestaand, verhuurd opbrengstpand dan voor een ‘koop op plan’ waarbij er nog geen huurcontract is uiteraard. Het is een vreemde redenering, want die huurder heeft slechts drie maanden opzeg, en de kans dat je nadien die bestaande, verouderde woning opnieuw verhuurt is lager dan de kans dat je een gloednieuwe woning verhuurt, maar het is de realiteit.

• De aankoopkosten bij de aankoop is lager bij een bestaande woning dan bij een nieuwbouwwoning, die onderhevig is aan 21% BTW.

De voordelen van nieuwbouw:

• Na de aankoop liggen de kosten veel lager dan bij een ouder gebouw, en ze zijn gemakkelijker te doorgronden en te voorspellen. Er is ook minder snel onderhoud nodig.

• Dankzij reglementeringen en normen ligt het comfort van nieuwbouw veel hoger en liggen de gebruikskosten (bijvoorbeeld voor elektriciteit) voor de huurders ook veel lager. De ingevoerde EPC-attestering maakt het eenvoudig en duidelijk voor een potentiële huurder in welke woning hij de hogere maandelijkse gebruikskost mag verwachten.

• Zekerheid dat er geen lijken uit de kast vallen. Bij de aankoop van een bestaande woning moet men zich altijd de vraag stellen waarom die verkocht wordt. Denkt de vorige eigenaar dat de huurder zijn contract niet zal verlengen? Is het omdat de mede-eigendom niet werkt? Staan er grote kosten voor de deur? Het is moeilijk om dat allemaal te ontdekken, maar bij een nieuwbouw heb je geen verdoken gebreken van die aard.

• De wet Breyne geeft zekere garanties aan de koper: de aannemer blijft o.a. tot tien jaar na oplevering aansprakelijk voor gebreken. Bij het aankopen van een bestaande woning kan je geen claim leggen op de verkoper.