22 februari 2021

Het grote trendrapport: wonen, leven en interieur

Het grote trendrapport Wonen Leven Interieur
[


Beschouw ons land als één grote stad, met de steden als kernen en de dorpen als kleine wijkjes eromheen.

 

 

]
Tom Palmaerts

 

Dat is voor Tom Palmaerts de enige manier om futureproof te zijn. De architect van morgen tekent dus stedelijke weefsels uit in plaats van huis per huis te ontwerpen. Uitbreiding zoekt hij in de hoogte én diepte, bijvoorbeeld in de vorm van een compacte en flexibele woontoren met ondergrondse urban farm. Bovendien kleurt de stad meer dan ooit groen: stadsparken, dak- en geveltuinen zorgen voor sociale connectie en ontspanning. Niet langer de plek waar mensen wegvluchten, maar ideaal voor de volgende generatie die meer gericht is op een zinvol, autoloos en geconnecteerd leven.

[


Omdat happiness voor een groot deel door healthiness wordt bepaald, en omdat het voorbije coronajaar de pijnpunten en fragiliteit van het stadsleven heeft blootgelegd, verwacht ik een versnelde inzet op stadsthema’s zoals gezonde lucht, akoestiek en ruimte.

 

 

]
Herman Konings

Veranderingspsycholoog Herman Konings voorspelt een stadsleven op mensenmaat, met plaats voor plezier én zingeving. Dezelfde trend trekt hij door naar het kantoorleven. Het grote landschapskantoor waar we op elkaar gepropt zitten, maakt plaats voor een flexplek met goede akoestiek. In de stad vertaalt zich dat naar stilteplekken, het bannen van auto’s, en meer parken en bouwstijlen die zorgen voor gezonde lucht. Konings voegt toe dat recent uit een Duits onderzoek blijkt dat de stadsmens gezelliger is dan de dorpeling, omdat hij minstens éénkeer per week zijn buren, vrienden of familie bezoekt. ‘Mooi, toch?’ sluit hij zijn voorspelling glimlachend af.

[


Stilte wordt ons hoogste goed en dus gaan we onze woonomgeving compartimenteren. De akoestiek optimaliseren en het evenwicht herstellen tussen alleen - en samenzijn.

 

 

]
Hilde Franq

Ook meubeldesign wordt hier, volgens kleur- en interieurexperte Hilde Franq, op afgestemd. Een bed met zijvleugels bijvoorbeeld om meer rust in het slaapvertrek te brengen. In de woonomgeving detecteert Franq nieuwe functies zoals het thuiskantoor, maar ook de thuisgym. De drang naar open ruimtes in huis verlaten we, en wordt aangevuld met een neiging naar ronde organische vormen in interieurobjecten. De hunkering naar rust en natuur bepaalt eveneens de kleur- en materiaalvoorkeuren: het is één al groen en blauw dat de klok slaat, naast keramiek, staal en unbleached canvas.

Het trendrapport vind je terug in het Coresmagazine. Ontvang jouw gratis exemplaar thuis.