6 augustus 2021

Groene weelde op je dak

Steden raken volgebouwd en grond is schaars dus is er maar één oplossing: de hoogte in. Op een dakterras geniet je niet enkel van een schitterend uitzicht, je kan het ook zo strak, wild of exotisch inrichten als je zelf wil. Maar hoe begin je nu aan zo een groene oase? TV-gezicht en landschapsarchitect Bartel Van Riet spit alvast enkele tips naar boven.

Tip 1 l Een drainagemat met filter 

Het groen op een dakterras droogt sneller uit, een drainagemat met filter is dan ook noodzakelijk. Ga als voeding voor een substraatmengeling met lava. Lava is poreus, houdt water uitstekend vast en bevat voedingsstoffen die de wortelen stimuleren. Met een substraatlaag van om en bij de 20 cm kan je al een tuineffect creëren. Als alternatief kunnen ook dunnere sedummatten. De voorgezaaide vetplantjes blijven het hele jaar door groeien.

Tip 2 l Ga voor taaie planten 

Zon en wind hebben vrij spel op een dakterras. Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor taaie planten zoals prairiegewassen. Regen en droogte hebben hier geen impact op. De combi van bloemen en grassen maken van je dakterras een bonte mengeling van kleuren en soorten. Onder meer echinacea’s, asters, verbena’s en zonnebloemen doen het goed. Ga voor contrast met struisriet en parelgras. Bijen zijn er wild van dus je helpt de biodiversiteit een handje.

Tip 3 l Breek de wind met een scherm 

Een windscherm breekt de wind. Hiervoor is fargesia bamboe perfect geschikt. Deze soort woekert niet, groeit in de breedte en is wintergroen. Wil je bomen ga dan voor stabiele, meerstammige soorten als de reuzenkornoelje of het krentenboompje. Ze vangen minder wind, hebben meer blad en bloeien op ooghoogte.

Tip 4 l Ga voor een combinatie van bloemen 

Bloemen zijn er voor alle seizoenen. Ga voor een combinatie van voorjaarsbloeiers zoals de magnolia of de schijnhazelaar en uitbundige zomerplanten. In het najaar zijn er vetkruid en herfstanemonen. In de winter geniet je van winterheide of helleborus. Zet niet-winterharde planten bij vorst wel binnen. Dat mag in een donkere ruimte zijn, planten houden van een winterslaap.

Tip 5 l Moestuinieren 

Tegen een zonnige wand en enigszins beschut kun je perfect tomaten of courgettes kweken. Stop ze bij voorkeur in volle grond voor een optimale smaak en textuur. Kruiden zijn vaak een betere optie. Tijm, rozemarijn, basilicum en oregano zorgen niet enkel voor culinair genot, ze verspreiden ook een heerlijk parfum. Het lijkt wel hartje Provence!

Let op, ga je voor een daktuin zorg dan dat je terras voldoende draagkracht heeft. Ook een omheining is een must voor de veiligheid en stedenbouwkundig verplicht. Twijfel je, raadpleeg dan je aannemer of architect.