10 juli 2018

Groen Zuid Fase 3: Het hart van de wijk

Groen Zuid
Groen Zuid
Hoboken

Wonen op maat
Net als bij Fase 1 en 2 zullen jong en minder jong, singles en gezinnen zich volledig thuis voelen in het aanbod van deze derde fase. Daar zorgen bijvoorbeeld de buitenruimtes, met hun mix van private tuinen en gedeeld groen, en het aanpalende buurtpark voor. Dit parkgebied wordt de uitgelezen plek voor een wandeling of een rustig moment op een bankje, terwijl de (klein)kinderen zich uitleven in de speeltuin. Kortom, ook Fase 3 is een buitenkans voor wie zijn intrek wil nemen in een aangename woonwijk of beleggen in een duurzaam project. 

Troeven
Wonen in Groen Zuid, dat is het beste van twee werelden. Aan de ene kant biedt de nieuwe wijk alle voordelen van de stad, want in Hoboken vind je alle mogelijke voorzieningen en Antwerpen zelf ligt op amper een boogscheut. Aan de andere kant ervaar je er de rust die je eigenlijk vooral met het platteland associeert. Maar er zijn een pak meer argumenten om de stap te zetten naar een aankoop in de nieuwe wijk. We zetten er een aantal op een rijtje.

  • De bereikbaarheid is top, met een uitgebreid openbaar vervoeraanbod, fiets- en autovriendelijke uitvalswegen … Met de tram of de fiets sta je in minder dan een half uur op de Groenplaats, in hartje Antwerpen. Een splinternieuwe fietstunnel zorgt voor een nog vlottere verbinding.
  • Groen Zuid biedt voor elk wat wils. Met zijn diverse woningtypes (appartementen, ruime woningen, erkende assistentiewoningen) mikt de wijk op een mix van bewoners: jonge gezinnen, actieve senioren, starters. En er is een woonoplossing op maat van elk budget.
  • Zoals de naam doet vermoeden krijgt groen een prominente rol in de nieuwe wijk. Dat merk je onder andere aan de alomtegenwoordige openbare ruimte (park, speeltuin …). De ‘groene vingers’ die doorheen de wijk lopen creëren afstand tussen de woonstraten en scheppen licht, lucht en ruimte.
  • De ondergrondse parkeergarage en de talrijke voorzieningen voor fietsers zorgen voor het autoluwe karakter van de wijk. Dat draagt niet alleen bij tot de sereniteit en de veiligheid, maar zet ook het groene karakter nog meer in de verf.
  • Kindvriendelijkheid staat centraal, met de aanwezigheid van een binnenspeeltuin, een park … Maar ook Hoboken zelf is een kindvriendelijk district, met een ruim aanbod aan scholen, verschillende kinderdagverblijven en naschoolse activiteiten.
     
Groen zuid

VAKANTIEGEVOEL
De eerste ‘generatie’ bewoners van Groen Zuid raakt stilletjesaan ingeburgerd. Zij ontdekken de talrijke voordelen van de nieuwe wijk aan den lijve, elke dag opnieuw. Wij trokken naar Hoboken en vroegen enkele enthousiaste bewoners om een indruk.
 

 

CORES zet in Groen Zuid volop in op groen. Heeft dat een impact op uw dagelijks leven?


Mr. Van Den Bleeken: “Ik kan het kort en krachtig samenvatten: het zorgt voor een onvervalst vakantiegevoel. Wij gaan altijd op reis naar vakantieparken, waar de huisjes en chalets te midden van de natuur staan. Wel, in Groen Zuid is dat niet anders, met het verschil dat je er hier niet gedurende 2 weken, maar het hele jaar door van geniet! Een speeltuin, onze eigen private tuin die aansluit bij de prachtige gemeenschappelijke tuin, het park, het is ongelooflijk. Als ik thuiskom van mijn werk heb ik telkens weer het gevoel alsof ik op mijn vakantiebestemming aangekomen ben.
 

Het motto van CORES luidt: ‘we create urban spaces that make people happy’. Geloof je dat de manier waarop je in Groen Zuid woont je effectief gelukkiger kan maken?

Mevr. Ozden: “Toch wel. Ik kijk bijvoorbeeld vanuit mijn huis uit over de gemeenschappelijke groene ruimte en dat maakt me toch blijer dan dat ik op een grijze muur zit te staren. Ik stond er na mijn verhuis ook versteld van hoeveel zon we hier binnen krijgen. Dat zijn allemaal kleine dingen die het leven aangenamer maken. Ook het feit dat er hier heel weinig verkeer is, geeft rust. Dus ja, ik sluit me volledig aan bij dat motto!”

Vindt u dat de mix van woningtypes – van huizen tot assistentiewoningen en appartementen – en architectuur bijdraagt aan
een zekere ‘wijkdynamiek’?

Mr. Puyenbroeck: “Ongetwijfeld, al was het maar op esthetisch vlak. Het zou een heel ander verhaal zijn mochten ze hier één groot, monotoon blok hebben neergepoot. Ik ben ook nogal fan van de bakstenen die gebruikt werden. Dat viel me al op de eerste keer dat ik hier kwam. De variatie in de stenen draagt bij tot de aangename sfeer in de buurt.