27 januari 2022

Gemeente Beveren verkoopt projectgrond Gravenplein aan CORES

PERSBERICHT 27 JANUARI 2022

Ontwerpdossier van B-architecten, LAND en Cenergie overtuigt

Na de gedeeltelijke metamorfose van het Gravenplein van de voorbije jaren, besloot de gemeente Beveren om ook de kant van de Lange Dreef een nieuwe kwalitatieve invulling te geven. De Gemeente verkoopt de grond van 6 638,07 m² daarom aan een private partij en werkte hiervoor een ontwerpwedstrijd uit waarbij kandidaten naast een financieel bod ook een architecturaal en landschappelijk concept moesten uitwerken. De interesse was groot en de keuze van de jury viel uiteindelijk voor het dossier van CORES Development, dat werd opgesteld in samenwerking met B-architecten, LAND en Cenergie. 

 

Het Gravenplein bevindt zich in het centrum van de gemeente Beveren en huisvest alle belangrijke openbare diensten. Deze bestemming breidt nu uit met een hoofdzakelijk residentieel aanbod, aangevuld met een buurtondersteunende functie op de hoek aan het Gravenplein. Het project zal een dynamische overgang vormen tussen de groene Lange Dreef enerzijds en het evenementenplein anderzijds. Hierbij zal de kwalitatieve groene buitenruimte van het project de privacy en groenbeleving bieden die de omliggende openbare ruimte vandaag nog mist.

 

Kernversterking van centrumlocatie

Het project en diens locatie sluit perfect aan bij de gedeelde filosofie inzake kernversterking van de verschillende projectpartners. Hierbij wordt er gezocht wordt naar een goede balans tussen de stedelijke beleving enerzijds en de toegankelijkheid en vergroening anderzijds.

Sophie Deprez, CCO bij CORES Development: ‘De laatste jaren is de interesse  van eigenaars - bewoners, huurders en  investeerders voor kwalitatieve centrumlocaties zoals hier in Beveren enorm toegenomen: net omwille van de nabijheid van openbaar vervoer, recreatiemogelijkheden, retail en horeca. Om aan deze vraag te voldoen is het dan ook essentieel dat er meer aandacht wordt geschonken aan het aantrekkelijker maken van stadslocaties als woonbestemming, waarbij duurzaamheid, energie efficiëntie ontharding en groene buitenruimte een essentiële aanvulling zijn aan de praktische elementen van de ligging.’

 

Harmonieus ontwerp

Burgemeester Van Beveren Marc Van de Vijver licht de criteria van de architectuurwedstrijd en de keuze voor het winnende ontwerp toe:  ‘We zijn erg tevreden met de getoonde interesse in de projectgrond en de kwalitatieve stedenbouwkundige concepten die werden ingediend. Bij de selectie werden heel wat factoren in de schaal gelegd waaronder de inpassing in en de relatie met de omgeving, de materialenkeuze en kleuren, de toegankelijkheid en de omgevingsaanleg rondom de gebouwen. Ook werd er geëvalueerd op het vlak van duurzaamheid en voorzieningen. Het weerhouden concept springt op een respectvolle, haalbare en duurzame manier om met zijn context.

Gezien de schaal van het project kozen de ontwerpers in het wedstrijddossier voor een rationele architectuur met subtiele variatie in kleur, reliëf en metselverband om zo tot een harmonieus geheel komen dat aansluit op de architectuur van de nabije omgeving.

De toegang tot en het uitzicht op de collectieve tuin, de bomenlaan en de waterpartijen, evenals een integrale duurzaamheid op vlak van waterbeheer, mobiliteit en energie-efficiëntie zijn essentiële kenmerken van het winnende ontwerp.

 

Duurzaamheid troef

Dat er in tijden waarin de energieprijzen de pan uitswingen zal  ingezet worden op duurzaamheid en energie-efficiëntie, blijkt ook al uit de conceptnota: voor de verwarming wordt gekozen voor geothermie: momenteel wordt de mogelijkheid van een BEO-veld en warmtepompen onderzocht in combinatie met vloerverwarming. Dit laat ook passieve koeling toe tijdens hete zomers, waardoor er geen beroep moet gedaan worden op energieverslinders zoals klassiek airco-systemen. Voor wat de  waterhuishouding op de site betreft, wordt in eerste instantie aan het klimaat gedacht: het regenwater wordt zoveel mogelijk gebufferd om te infiltreren, zodat er een natuurlijke watercyclus mogelijk is, die zowel bij extreme droogte als regenval het groen in stand helpt houden.

 

Planning

CORES Development werkt momenteel aan de vergunning om deze in het voorjaar in te dienen. Als alles volgens plan verloopt, zal het project nog dit jaar in verkoop gaan.

 

Bekijk hieronder het nieuwsitem rond het nieuwe project te Beveren van TV Oost.

 

 

Contact & info: projectwebsite Gravenplein - Beveren

 

Perscontact

CORES Development

Karen Elsermans

03 820 82 87