13 oktober 2021

Gas-en stressvrij wonen in nieuwe bijna-energieneutrale woonwijk Diest

De recente berichten over stijgende energieprijzen zorgen in binnen-en buitenland voor veel onzekerheid en onrust. Energiecontracten worden herbekeken, maar ook bij de leveranciers en externe experts is het voorlopig koffiedik kijken over de evolutie van de energieprijzen en de impact op onze eigen portemonnee en zo ook levensstandaard. Ook in Diest wordt de actualiteit nauwlettend gevolgd, maar de toekomstige bewoners van de bijna-energieneutrale (BEN) woonwijk De Tuilerie zijn er alvast gespaard van de huidige energieprijzenstress.

Eén van de grootste troeven van nieuwbouw is de energiezuinigheid van de gebouwen. Daar gaan we in Diest nog een stapje verder in. De Tuilerie wordt de eerste gasvrije wijk in Diest, waar de BEN-gebouwen weinig energie gebruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Ze halen hun energie uit groene energiebronnen. Concreet wordt er op de site gewerkt met boorgat energieopslag (BEO) waarbij de thermische bodemcapaciteit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen.

Deze techniek onttrekt in de winter warmte uit de bodem via een warmtepomp en recupereert de verlaagde bodemtemperatuur in de zomer voor koeling. Hierdoor dient het gebouw niet op het gasnet aangesloten te worden. De appartementen in De Tuilerie worden zo standaard voorzien van vloerverwarming met koeling.

Deze investering loont ook voor de toekomstige bewoners want dankzij het uitzonderlijk lage E-peil (E20) krijgen ze de eerste 5 jaar een mooi fiscaal voordeel en betalen ze geen onroerende voorheffing. Daarnaast heeft het E-peil ook een positieve invloed op de (toekomstige) marktwaarde van de woning. Daarom bieden bepaalde banken voordelige BEN-kredieten aan met een gunstige rentevoet.

Benieuwd naar de financiële voordelen van De Tuilerie? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info via of 03.820.82.82.