26 juli 2019

DE CORES TRAIL

Lopen in de stad is helemaal in. De populaire Urban Trails zijn daar een mooi voorbeeld van. Het leek ons – sportief als we zijn – een leuk idee om onze eigen CORES Trail in het leven te roepen. Die brengt ons van het ene Gentse CORES-project naar het andere, met name van Øslo naar Rinkkaai. Het parcours van ongeveer 7,5 km loopt langs een aantal leuke bezienswaardigheden en volgt grotendeels de Leierivier die zich door de stad slingert. 

READY, SET, GO!

De startlijn ligt aan de de werf van Øslo, in de wijk Voormuide. We volgen de rustgevende waterlijn van de Voorhaven tot aan de Voormuide, waar we rechtsaf gaan. We laten winkelcentrum Dok-Noord links liggen en lopen doorheen de levendige Sleepstraat met zijn talrijke winkeltjes en eetgelegenheden. Via Ottogracht duiken we het historische Patershol in, waarna we onder het oog van het middeleeuwse Gravensteenkasteel links meedraaien met de Leie. Wat volgt zijn enkle ontspannende kilometers langs het water van de rivier, tot we ter hoogte van sport- en recreatiepark Blaarmeersen links afslaan. Wie niet voldoende heeft aan 7,5 km kan trouwens nog enkele bosrijke rondjes aan zijn CORES Trail breien in het park zelf. Hier komt de finish stilaan in zicht, want we bevinden ons reeds in de Koningin Fabiolalaan, de straat van onze eindbestemming Rinkkaai


ENKELE PRO-TIPS VAN ONZE PERSONAL TRAINER

Sporten, allemaal goed en wel, maar als je het niet slim aanpakt, kun je er meer problemen mee krijgen dan dat het voordelen biedt voor je lichaam en gezondheid. Geen nood, echter: onze inhouse-coach Niels Van Werde is de geknipte man om ons met raad en daad bij te staan. Hij doet ons enkele nuttige pro-tips van de hand!

1. Warming up
Laten we beginnen bij het begin: de warming-up. “Vooraleer je er invliegt, moet je eerst je cardiovasculaire systeem op gang trekken,” aldus Niels Van Werde. “Die opwarming duurt ongeveer 10 min, waarbij je rustig inloopt of inwandelt, gevolgd door enkele dynamische stretchoefeningen zoals één been opwaarts en zijwaarts zwaaien, knieën heffen … Mat jezelf niet af, want het is niet de bedoeling dat je half afgepeigerd aan je loop begint.”

2. Cooling down
Even belangrijk als de warming-up is de cooling down achteraf. Niels Van Werde: “Het is de bedoeling dat je de intensiteit laat zakken en je hartslag geleidelijk aan laat afnemen. Ook hier ga je best voor minstens 5 en bij voorkeur 10 min. Stretchen mag zeker ook, als je niet forceert. Maar het is wel zo dat rustig uitlopen belangrijker is dan stretchoefeningen!”

3. De basis
“De basis, ook letterlijk, zijn je loopschoenen. Hier geldt de regel dat je voor degelijke schoe-nen met een goede schokdemping moet kiezen. Zo minimaliseer je de impact op spieren en gewrichten. Om dezelfde reden is het ook altijd beter om op een zachte ondergrond te lopen.”

4. Do’s en dont’s
Niels Van Werde: “Als beginnende loper is het vooral belangrijk om het rustig aan te doen en op een verstandige manier op te bouwen. De talrijke start-to-run-programma’s bieden een handige, zo goed als kosteloze oplossing, maar nog beter is om jezelf te laten screenen via een inspanningstest. Op die manier kun je je trainingsprogramma afstemmen op je hartslag. Zodra je een bepaald niveau bereikt hebt, kun je geleidelijk aan de duur opbouwen, en vervolgens ook je tempo. Maar overdrijf niet! Het is de trend om zo snel mogelijk over te gaan van 5 km naar 10, en dan naar de ’10 miles’, de halve marathon, de marathon om uiteindelijk bij de triatlon te eindigen. Dat is niet altijd even gezond, want dergelijke lange afstanden zijn heel belastend voor het lichaam. Het is soms beter om in plaats van steeds verder te lopen dezelfde afstand te be-houden en die een beetje sneller af te leggen als je toe bent aan een nieuwe uitdaging.”