28 februari 2020

CORES Totems

Sinds enige tijd tref je aan de ingang van enkele CORES-woon-concepten een heuse totem. Het betreft rechtopstaande stalen platen, waar het projectlogo en de naam CORES werden uit-gesneden. Het verhaal van de totems begon in De Weverij in Sint-Niklaas. Daar besloten we voor het eerst om zulke beelden te plaatsen. Het ontwerp is van de hand van Avantgarden, die als landschapsarchitecten verbonden waren aan De Weverij.

Avantgarden-landschapsarchitect Maarten Eggermont: “Er waren totems voorzien aan de drie toegangen tot het woonerf. Zo kreeg het woonproject een blijvende CORES-signatuur. Als een ontwikkelaar ergens ‘vertrekt’ nadat hij een project gerealiseerd heeft, valt er dikwijls niets meer te bespeuren van die ontwikkelaar. Voor veel ontwikkelaars, die liever zo anoniem mogelijk blijven, is dat mooi meegenomen. Andere, zoals CORES, zijn trots op hun concepten en willen dan ook maar al te graag een soort handtekening nalaten. Tegelijkertijd zorgt zo een totem ervoor dat ook de naam van het project zelf behouden blijft. Een naam als bijvoorbeeld De Weverij raakt vaak in onbruik of wordt in de loop der jaren gewoonweg vergeten. Een totem zorgt ervoor dat zowel de naam CORES als de naam van het project aan de site gelinkt blijven.”

Duurzaam

Na een eerste totem in De Weverij, kwamen er ook bij andere projecten al gelijkaardige merktekens. Het design van de oertotem in De Weverij bleef daarbij behouden. Maarten Eggermont: “Aangezien De Weverij een oude indus-triële site is, hebben we geopteerd voor een stevig en karaktervol materiaal, als subtiele knipoog naar dat verleden. We gebruikten Cortenstaal, wat erg ge-bruiksvriendelijk is en geen onderhoud vergt. De oxidatielaag op het metaal zorgt voor een natuurlijke bescherm-laag. Daardoor gaat het staal tien maal langer mee dan regulier staal. Dat ge-geven sluit mooi aan op de eigenschap-pen en klemtonen van de projecten zelf, waar eveneens wordt ingezet op duurzaamheid. Staalproductie is een proces dat veel energie vraagt, maar het is wel een duurzaam materiaal dat kan gerecycleerd worden.”

Dynamiek

Voor het design kreeg Avantgarden zowat carte blanche. Maarten Eggermont: “Na enig denkwerk hebben we gekozen voor een recht-opstaande, in de grond verankerde stalen plaat. Staal is heel robuust en kan tegen een stootje. Het leek ons beeldmatig sterk om de letters en logo’s uit te snijden. Zo veranderen de totems, afhankelijk van het achterliggende landschap. Als er planten staan, worden de letters groen, bij een rode muur rood. Zo creëren we een zekere dynamiek. Dit verhaal weerspiegelt het belang dat een ontwikkelaar als CORES aan het landschap en de woonomgeving hecht. Bij hun projecten gaat het om meer dan louter de architectuur van de woningen zelf. CORES is wat dat betreft altijd al een vooruitstrevende ontwikkelaar geweest, met aandacht voor het ruimere kader. De totems passen in die visie.”