20 juni 2017

CORES DEVELOPMENT HERTEKENT HARMONIEWIJK MET 5 NIEUWE PROJECTEN

Met 5 nieuwe projecten zal CORES Development de Harmoniewijk grondig hertekenen. In juni 2015 kochten we 8 gebouwen in de Antwerpse wijk, namelijk de vroegere site van de Crelan-bank met een totale bebouwde oppervlakte van 16.154 m². Zelf namen we onze intrek in het gerenoveerde herenhuis aan de Mechelsesteenweg. De rest van de site krijgt een nieuwe invulling met een mix van stadswoningen, appartementen, erkende assistentiewoningen en kantoren. Tegen eind 2019 is de hele site vernieuwd en zal er in de Harmoniewijk 17.000 m² extra woon- en werkruimte beschikbaar zijn.

Ons oog viel op de Crelan-site toen hij te koop kwam te staan. En we zagen meteen het potentieel. Door de schaal en de ligging in de stad biedt deze site heel wat mogelijkheden voor reconversie naar een aantal aanvullende functies. En laat dat net ons stokpaardje zijn: stadsdelen een nieuwe impuls geven. We ontwikkelen een mix van klassieke woonfuncties, assistentiewoningen en kantoren. Dat gemengde functiegebruik – wonen, zorg en werk – én de kruisbestuiving daartussen is heel belangrijk voor ons.

De stad Antwerpen wil opnieuw jonge gezinnen met kinderen aantrekken maar tegelijk moet de stad rekening houden met veranderende woonbehoeften van starters, singles, senioren … En daar bieden we met de projecten 9 Harmonie, 3 Harmonie en 23 Peter Benoit een antwoord op.

Met 9 Harmonie en 3 Harmonie in de – je raadt het al – Harmoniestraat ontwikkelen we 2 nieuwe woonprojecten met in totaal 24 appartementen, 4 eengezinswoningen en 3 patioappartementen. De 4 compacte stadswoningen hebben een privétuintje dat grenst aan de gemeenschappelijke tuinzone. De oplevering van 9 Harmonie staat gepland in de zomer van 2019

23 Peter Benoit, in de gelijknamige eenrichtingsstraat, was de eerste stap in de ontwikkeling van de hele site. Het vroegere kantoorgebouw werd ondertussen afgebroken en de aannemer is begonnen met de bouw van 24 appartementen, 2 penthouses en ondergrondse parking. De verkoop van de appartementen werd ongeveer een jaar geleden gestart en ondertussen is reeds 85% verkocht. Volgens de huidige planning is het gebouw in het voorjaar van 2018 klaar.

Aandacht voor zorg: 74 erkende assistentiewoningen

In het woonproject 14 Van Schoonbeke komen 74 erkende assistentiewoningen met 1 of 2 slaapkamers. De assistentiewoningen worden aangevuld met een ontmoetingsruimte, gemeenschappelijke winterpatio’s, een gelijkvloers terras en een petanquebaan. Als onafhankelijke beheerinstantie zal GZA Woonzorggroep de assistentiewoningen uitbaten. Ze zal ook de basisdienstverlening aanbieden en de facultatieve dienstverlening organiseren. De afbraak van het huidige kantoorgebouw is voorzien in de zomer van dit jaar en de oplevering van de 74 assistentiewoningen gebeurt in het najaar van 2019.

2 nieuwe werkplekken

Eind 2015 verhuisden we ons hoofdkwartier van de Heistraat in Wilrijk naar het imposante herenhuis op de Mechelsesteenweg 176. Naast ons kantoor bevindt zich op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Van Schoonbekestraat een leegstaand kantoorgebouw met 4200 m² oppervlakte. Het gebouw aan de Mechelsesteenweg 180 zal in de loop van 2017 volledig gestript en vernieuwd worden zodat het begin 2018 opnieuw in gebruik kan worden genomen. En dat is nodig want door de recente conversie van verouderde kantoorruimtes naar residentiële gebouwen is binnen de Singel de vraag naar nieuwe kantoorruimtes weer toegenomen. In het kantoorgebouw plannen we een dienstencentrum met losse werkplekken, waar beginnende zelfstandigen en groeibedrijven een stek kunnen huren. Bovendien kunnen ze gebruikmaken van tal van ondersteunende diensten. Die zullen trouwens ook ter beschikking staan van de toekomstige bewoners.

Een gedroomde ligging

De Crelan-site biedt zijn toekomstige bewoners een fantastische omgeving, waar jong en minder jong, single en gezin zich helemaal thuis zullen voelen. Parken, scholen, winkels, cultuur: alles is hier op wandelafstand. Shoppers kunnen hun hartje ophalen in de vlakbij gelegen Mechelsesteenweg. Deze van oudsher chique straat onderging een heuse facelift met de komst van een aantal verrassende horecazaken, klassieke en minder klassieke antiekzaken en trendy interieurwinkels. Verder zit je hier op een boogscheut van het Harmoniepark. Dit park werd dankzij een grondige restyling een heerlijke plek om te ontspannen, te brunchen of af te spreken met vrienden. Ten slotte is ook het kwalitatieve scholenaanbod in de buurt een pluspunt, net als de vlotte bereikbaarheid dankzij de ontsluiting naar de E19, de Ring en de Singel en het ruime aanbod op vlak van openbaar vervoer.