20 oktober 2017

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN

Er bestaan meerdere synoniemen voor een assistentiewoning zoals zorgflat of serviceflat, maar dit zijn verouderde termen. De officiële term is “erkende assistentiewoning”. We schetsen van A tot Z wat deze term allemaal bevat.

WAAROM IS ER NOOD AAN ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN?

De vergrijzing in België zet zich consistent door en de levensverwachting van onze bevolking neemt alsmaar toe. Tegen 2020 zal maar liefst 1 Belg op 4 ouder zijn dan 65 jaar. Echter, slechts 3% heeft een chronische zorgbehoefte en is echt toe aan een woonzorgcentrum.

Bovendien is er een duidelijke trendbreuk bij de huidige generatie 65-plussers, ze wensen anno 2017 zo lang mogelijk comfortabel en op een onafhankelijke manier te wonen.

In het huidige woonaanbod blijkt een duidelijk gebrek aan dit soort van aangepaste woonvormen. Veel van de huidige serviceflats zijn te sterk ontwikkeld in de zorgsfeer en missen het comfort van een gezellige thuis.

Er is dus nood aan dit type van woning. Maar wat zijn erkende assistentiewoningen nu juist?

Een erkende assistentiewoning is de opvolger van een serviceflat. Het is een toegankelijke, comfortabele, leeftijdsvriendelijke en rolstoeltoegankelijke woonst die volledig voldoet aan de wetgeving die de overheid heeft opgesteld. Drie belangrijke aspecten typeren een erkende assistentiewoning:

  • Een kwalitatieve en hedendaagse aangepaste woonsetting
  • Huisvesting op maat in combinatie met diensten- en zorggarantie
  • Sociale networking

5 FACETTEN DIE ZEKER AANWEZIG MOETEN ZIJN IN EEN ERKENDE ASSISTENTIEWONING

1) Noodoproepsysteem: door een druk op de noodknop in uw woning wordt uw oproep meteen beantwoord, 24/24u.

2) Crisiszorg: dit is de onmiddellijke (binnen de 30 min) en aangepaste zorg die u krijgt in een noodsituatie.

3) Overbruggingszorg: wanneer u na de crisiszorg nog bijkomende zorg nodig heeft, wordt deze zorg voor u georganiseerd om de periode te overbruggen.

5) Woonassistent: dit is een persoon waarop u een beroep kunt doen voor alle mogelijke problemen en vragen over wonen en zorg.

5) Ontmoetingsruimte: dit is een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten en sociale contacten.

(Bron: http://www.checkassistentiewoning.be/wat)

WIE, WAT & WAAROM

Wie komt in aanmerking voor een erkende assistentiewoning?

Iedereen van minstens 65 jaar oud, die zelfstandig wil en kan leven, maar in de (al dan niet nabije) toekomst best wat extra hulp zal kunnen gebruiken. Als erkende groep van assistentiewoningen kan hier maximaal voor 25 procent van deze leeftijd worden afgeweken. U ben bijvoorbeeld 65, maar uw partner is jonger: dat vormt geen enkel probleem.

Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum?

Een groep van assistentiewoningen is geen  woonzorgcentrum of rusthuis. In een assistentiewoning is het belangrijk dat u zelfstandig blijft wonen, waarbij zorg op vraag kan aangeboden worden maar niet continu aanwezig is. Bovendien kiest u zelf welke zorgverlener langskomt. Een assistentiewoning beschikt ook over een grote privatieve ruimte, die u helemaal naar wens kan inrichten.

Waarom kiezen voor een assistentiewoning?

Wat we nodig hebben, verandert doorheen de tijd. Een erkende assistentiewoning houdt daar rekening mee: u kiest zelf wat u nodig hebt, welke zorg u wenst.
Een assistentiewoning is dus net iets meer dan een doorsnee thuissituatie. Het is een aangepaste en op maat gemaakte woning die rolstoeltoegankelijk is en voldoet aan eventuele (toekomstige) zorgnoden. Er is assistentie en de beschikbare crisis- en overbruggingszorg kan op uw vraag benut worden. U blijft dus uw volledige vrijheid behouden, net zoals thuis.